I Mezzolombardo, Trentino, var de Varda-familjen, en ädel familj sedan 1678, ägare av vingårdar och producenter av vin och grappa. I början av 1800-talet startade farfars far Romedio Dolzan sin destilleringsverksamhet, som idag drivs av sjätte generationen. Cavalier Luigi Dolzan, en passionerad arvtagare av traditionerna och lärdomarna från sin far Giovanni, fortsätter tillsammans med sina söner Michele och Mauro verksamheten, uppmärksam på marknadsförändringar, med modern teknik, men alltid enligt familjens läror.
Destilleriet producerar mjuka och balanserade grappor som speglar vinodlingarna i Trentino och bortom, och följer en noggrann metod som är avgörande för att få fram grappa av hög kvalitet.
De Varda-metoden består av fyra faser: valet av råmaterialet, med ett noggrant urval av pomace; destillation, en långsam och noggrann process med kopparpannor; vila, där grappa vilar i rostfritt stål och sedan filtreras och späs ut; och slutligen lagring, som sker i utvalda barriques för att ge produkten unika egenskaper